badrum_spolning

Problem med Golvbrunn avloppet

Har du stopp i Golvbrunnen?

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då kan det vara så att det förmodligen är dags att rensa avloppet. Ofta kan man tro att ett sämre flöde eller stopp i avloppet beror på att fastighetens avloppsrör är utslitna men så behöver inte vara. Allt ifrån smuts och olja, till hår eller för mycket papper bidrar till ett avloppsstopp.

Vanligtvis så är det vattenlåset som ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret in i huset, men efter tid så kan det samlas allt från hår, tvål och annat smuts i vattenlåset vilket i sin tur kan leda till att det luktar illa från avloppsbrunnen.

Vanliga orsaker till att vatten stiger upp i golvbrunn

En vanlig orsak är att det helt enkelt är stopp i avloppsstammens anslutning nedanför lägenheten. Detta innebär att vatten från intilliggande och lägenheter ovanför trycker bakvägen och vatten stiger upp i golvbrunnen. Det är inte heller ovanligt att detta stopp i golvbrunnen orsakas av att hår, papper eller andra föremål fastnar i förträngningar på avloppsröret. Detta är ett akut problem, fortsätter det att stiga svämmas rummet över där golvbrunnen finns.

Orsaker till att det rinner dåligt i avloppet i golvbrunn

Det troligaste i detta scenario är att vattenlåset har slammat igen av hudavlagringar eller hår. Det förekommer även att föremål sätter sig i vattenlåset, tex schampokorkar mm. Detta är inte ett akut problem, men bör åtgärdas så snart det går, av den anledningen att vatten som står och pressar mellan golvbrunnen och golvet kan tränga ut i golvet och orsaka skador.

Snabba lösningar – Lyft ur vattenlåset

Ett modernare vattenlås brukar ofta se ut som en liten hink. Den kan du ofta lätt lyfta upp eller vrida loss för att sedan enkelt rengöra på både in- och utsidan. Se dock till att den lilla gummilisten måste sitta tätt när du väl sätter tillbaka vattenlåset igen. I modernare lägenheter så kan vattenlåset vara så pass välisolerat att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan alltså vattenlåset hoppa loss.

Om du har varit bort rest under en längre period så kan även vattenlåset torka ut, speciellt under sommarmånaderna när det är särskilt varmt ute. Då behöver du endast spola vatten på golvbrunnen tills vattenlåset fylls på igen.

Så här gör du enkelt rent din golvbrunn

  1. Börja med att ta bort silen. En del silar går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.
  2. Lyft upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.
  3. När du sätter tillbaka vattenlåset se till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret.
  4. Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen.

I vissa fall så kan man dock behöva anlita ett spolföretag. Vi på Spol o Sug är ett väletablerat spolföretag med lång erfarenhet av underhållsspolning , rensning och rörinspektion. Vår fokus är att alltid leverera högsta kvalitet, all personal är utbildad och certifierad inom sitt område. Kontakta oss här!